Zeus Cave: Υπόσκαφες Ευφυείς Κατοικίες στα Χανιά

Το οικόπεδο βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην περιοχή της Εξώπολης, παρουσιάζει μέση κλίση 30% και η γεωμετρία του ανοίγεται προς το Κρητικό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη. Το ίδιο το ανάγλυφο του οικοπέδου, το οποίο βρισκόταν περίπου 6 μέτρα ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου, απαιτούσε μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η ιδέα περιλάμβανε την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό κάλλος του τόπου. Με βασική πρόθεση την δημιουργία μιας κοιλότητας στο βουνό, ενός εξώστη που θα ανοίγεται πανοραμικά προς τη θέα, το έργο σχεδιάστηκε υπόσκαφο, βυθισμένο μέσα στο βουνό με την πρόσβασή του από το δρόμο μέσω ενός ελαφρώς ανηφορικού δρόμου, όπως ακριβώς μία σπηλιά η οποία προσεγγίζεται ανεβαίνοντας στο βουνό. Για την ενίσχυση της παραπάνω ιδέας, η οργάνωση των κύριων χώρων έγινε σε σειρά προκειμένου όλα τα δωμάτια να έχουν άμεση πρόσβαση στη θέα καθώς και σε αερισμό και φωτισμό.

Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του διακριτική και δημιουργώντας ένα “φρύδι” στο βουνό, η επόμενη πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να ελαχιστοποιηθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής. Εγκλωβίζοντας το κτίριο μέσα στο βουνό, εξασφαλίζονται στο χώρο ιδιότητες αντίστοιχες με αυτές ενός σπηλαίου, η διατήρηση δηλαδή μιας εν γένει σταθερής θερμοκρασίας χειμώνα & καλοκαίρι και ελαχιστοποίηση συνεπώς των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη. Η υγρασία ωστόσο που φέρει το έδαφος σε επαφή με την κατασκευή οδήγησε σε μια ακόμη σχεδιαστική απόφαση∙ την αποκόλληση του κτιρίου από το χώμα. Τα τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα που συγκρατούν το χώμα βρίσκονται σε απόσταση από τον τοίχο των κατοικιών, εμποδίζοντας την εισχώρηση υγρασίας και με τον όγκο αέρα που τα χωρίζει εξασφαλίζουν επιπλέον μόνωση για τις κατοικίες. Επιπρόσθετα, η οροφή σχεδιάστηκε με κλίση 12% με στρώματα χαλικιού κάτω από το χώμα διευκολύνοντας έτσι το νερό να συνεχίσει την πορεία του, οδηγούμενο σε ένα ρυάκι από όπου και απομακρύνεται από τον χώρο των κατοικιών. Τέλος, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή αναλημματικού τοίχου, κατασκευάστηκε ένα τοιχίο από οπλισμένη γη, με γεώπλεγμα, που ενώ μειώνει την χρήση σκυροδέματος και το κόστος της κατασκευής, εξασφαλίζει παράλληλα τη συνέχεια του βουνού ως το ύψος του δρόμου.

Η σχέση του χώρου που βιώνεται με τη φύση και το έδαφος, δεν αναιρεί την άνεση που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Σε συνεργασία με την πρώτη Ελληνική εταιρία Κτιριακής Τεχνητής Νοημοσύνης (ELNOUS), σχεδιάστηκαν τέσσερις έξυπνες κατοικίες που συγχρονίζονται με τις ανάγκες των χρηστών παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία σύγχρονης κατοίκησης κρατώντας ανοιχτό διάλογο με το αρχέτυπο μιας κατοικίας, την σπηλιά.

Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο στάδιο η κάθε κατοικία εκπαιδεύεται από τις συνήθειες και τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη με αποτέλεσμα σε δεύτερο στάδιο να μπορεί να δρα αυτόματα και προκαταβολικά με βάση αυτές. Μέσω του κτιριακού πρωτοκόλλου KNX διασυνδέθηκαν μεταξύ τους ο φωτισμός, ο κλιματισμός, οι ηλεκτρικές κουρτίνες-ρολά, σύστημα ζεστού νερού χρήσης, μηχανοστάσιο πισίνας, το σύστημα πρόσβασης και το σύστημα ήχου-εικόνας. Το αποτέλεσμα της παραπάνω λύσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας (άνω του 50%), η αυξημένη ασφάλεια του συστήματος πρόσβασης με χρήση τυχαίων κωδικών PIN περιορισμένου χρόνου (χωρίς την ανάγκη φυσικών κλειδιών), η άμεση λήψη βλαβών ή δυσλειτουργίας των συστημάτων καθώς και η μοναδική εμπειρία διαμονής των επισκεπτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *